úterý 17. dubna 2018

CODE OF SILENCE (1985)

Chuck Norris spí s polštářem pod pistolí.
Jediný Chuckův necannonovský film z poloviny osmdesátých let není nic tak strašidelného, jak by se z hodnocení na ČSFD mohlo zdát. Mám pocit, že spousta lidí tam film ohodnotila jednou či dvěma hvězdičkami jen proto, že v něm hraje Chuck Norris. Jasně, není to nic světoborného. Ani to není tak zábavné jako některé jeho cannonovské filmy. Ale není to zase taková sračka jako jeho jiná díla. Děj dává smysl, existují tu dokonce dvě zápletky, bitka je tu vlastně jen jedna, ale akce je jinak dost, a Chuckovo neherectví tu nebije zase tak moc do očí.
Příběh se točí okolo dvou gangů, kdy jeden postřílel členy druhého a ukradl jejich drogy i peníze, které za ně měli dostat. To se Kolumbijcům nelíbí a rozhodnou se pomstít. Kolumbijský gang vede Henry Silva, takže je jasné, že se s ničím párat nebudou. Šéf druhého gangu uprchne a Kolumbijci se začnou mstít jeho rodině. Chuck tak musí válku zastavit a ochránit bossovu dceru. Zároveň ale v úvodní akci jeden z policistů zavraždil malého chlapce a nastrčil mu do ruky zbraň, aby to vypadalo jako sebeobrana. Chuck je jediný z policistů, kdo se za něj nepostaví, a tak s ním kolegové odmítají spolupracovat.
Původně mělo jít o film s Clintem Eastwoodem, ale nakonec byl upraven na míru Chuckovi. Možná i proto dává příběh lepší smysl a některými momenty film připomíná Drsného Harryho, ať odmítáním mladého parťáka nebo nekompromisním přístupem hrdiny. Jsou momenty, kde si lze vážně Clinta dobře představit (třeba při návštěvě jednoho z bossů na jachtě), jinde v roce 1985 už ne. Chuck tu provede Belmondovskou honičku po střechách vagonů metra, zakončenou skokem do vln řeky. A akce s robotickým tankem je správně béčková a těžko si v ní Clinta představit. Zábavná je scéna, ve které se dva chlapíci pokusí vykrást hospodu, aby byli zadrženi desítkou policistů, kteří tam zrovna popíjejí. Miloš Zeman and Václav Klaus ml. like this.
Nejedná se o nic extra. Je to film, na který se dá podívat a pak na něj snadno zapomenout. Ale být to třeba skutečně film ze série s Drsným Harrym, byl by lepší než Sázka na smrt i než Násilník. Hodnocení na ČSFD fakt neodpovídá, jen poukazuje na snobské uživatele, kterým stačí přítomnost někoho, kým je správné pohrdat, aby filmu snížili hodnocení, a stádo, které se toho chytí. Moje hodnocení je myslím odpovídající. A na ČSFD přímo jsem měl sto chutí ho ještě zvednout. 6,5/10
a.k.a. Zákon mlčení
Režie: Andrew Davis
Hrají: Chuck Norris, Henry Silva
Hudba: David Michael Frank
USA 1985

Žádné komentáře:

Okomentovat