úterý 27. února 2018

LITTLE BIG MAN (1970)

Není to zdaleka první hollywoodský film, který se dívá na Indiány v příznivém světle, ale je určitě první, který je vidí ve světle příznivějším než bledé tváře a vznáší nemilosrdnou obžalobu za vyhubení takřka celé indiánské populace. Věřím tomu, že mnozí konzervativní diváci v roce 1970 byli znechuceni zobrazením masakrů žen a dětí a proti filmu protestovali. Smůla, Yankeeové, tohle JSTE vy. Film se navíc nese v lehce absurdním černohumorném duchu, což je, myslí, daleko silnější forma, než srdceryvný patos, který by příběh mohl provázet. Neznamená to, že by film nad tématem genocidy nějak vtipkoval, sice je často vtipný, ale ve správných momentech úsměv na rtech zamrzá.
Arthur Penn film natočil na motivy knihy, kterou jsem nedočetl. Už ani nevím, jestli jsem skončil ještě u Čejenů nebo až u Pendrakeů, ale moc mě ta kniha nebrala. Film je ale skvělý, byť občas působí trochu zkratkovitě. Stejně jako Forrest Gump vypráví svůj neuvěřitený příběh, jak byl u všeho důležitého, co se dělo v Americe druhé poloviny 20. století, stodvacetiletý Jack Crabb vypráví, jak byl u všeho důležitého, co se dělo na Západě. Crabb byl jako malý unesen a vychován Čejeny coby jeden z nich, následně byl "zachráněn" bělochy a převychován, aby se různě potloukal Západem a pořád se tu a tam vracel mezi své staré přátele, hledaje své místo na slunci. A jako vždy zasáhne cizí síla, která mu pomůže to místo najít tím, že ztratí, na čem mu záleželo.
Tuto sílu tu ztělesňuje generál Custer. Oproti předchozí vylíčením tragického hrdiny, který je hanebně poražen zlými divochy u Little Big Hornu, je tu Custer vylíčen jako domýšlivý psychopat, který je schopen naprosto všeho pro svou slávu. Je pravda, že jeho představitel trochu přehrává, ale zase tolik to nevadí. Ze skutečných osobností se tu ještě krátce objevuje Divoký Bill Hickock v podání Jeffa Coreyho, a musím říct, že Corey je poměrně slabý Hickock. Ale je to cameo, tak to nevadí. Zamrzí poněkud nevyužitý Martin Balsam ve vtipné postavě šarlatána, který postupně ztrácí různé části svého těla, jak je pokaždé lynčován. Z cameo rolí tak nejvíce oslní nymfomanka převlečená za pastorovu ženu v podání pekelně žhavé Faye Dunaway.
Z herců film ale jednoznačně ovládá nejen Dustin Hoffman, který samozřejmě hraje hlavní roli, ale veliký dojem dělá především Chief Dan George coby náčelník Stará stanová kůže. Je ironické, že roli, v které snad poprvé dostal skutečný Indián tak velký prostor (zatímco předchozí výrazné Indiány hrávali Anthony Quinn, Charles Bronson, Gilbert Roland, či dokonce Burt Lancaster), měl původně hrát Marlon Brando. Naštěstí se tak nestalo. Brando by ani se svou Stanislavského metodou nemohl do filmu přinést to, co do něj vnesl George - zkušenost. George prostě byl ten náčelník a Brando by ho nedokázal zahrát. Nikdy.
Malý velký muž zdaleka není typickým westernem, příhody nenápadného mužíčka, který prošel dějinami Západu, aniž by si toho skoro všiml, jsou ale zábavné, vtipné, napínavé i dojemné. Jenom si tak říkám, že je škoda, že Dustin Hoffman nehrál Billyho Kida - nevím o jiném herci, který by se tomu skutečnému podobal více. To jen taková odbočka. Ke knize se možná ještě vrátím, k filmu určitě. 9/10
a.k.a. Malý velký muž
Režie: Arthur Penn
Hrají: Dustin Hoffman, Chief Dan George, Faye Dunaway, Richard Mulligan, Martin Balsam, Jeff Corey, William Hickey, Aimee Eccles, Kelly Jean Peters, Jesse Vint, Thayer David, Lou Cutell, M. Emmet Walsh
Hudba: John Hammond
Podle knihy Thomase Bergera
USA 1970

2 komentáře:

  1. Od dětství ten film zbožňuji. Pokaždé mám husí kůži ze scény vyvražďení Indiánů. Emocionálně velice silné.

    OdpovědětVymazat
  2. Tam je skvělá ta absurdní situace, kdy si George myslí, že je neviditelný, a skutečně si ho nikdo nevšimne. Ještě podtrhuje tragičnost celého masakru.

    OdpovědětVymazat