pátek 19. ledna 2018

THE BIG AND WILD WESTERN REWATCH SPECIAL - část 5

Clint Eastwood naposledy v sedle a jinak, než jsme byli zvyklí.

UNFORGIVEN (1992)
Roku 1993 získali Nesmiřitelní Oscara za nejlepší film, nejlepší střih, nejlepší režii a nejlepšího herce ve vedlejší roli, pro Genea Hackmana. Clint Eastwood byl nominován i jako nejlepší herec, nominován byl i scénář. Přestože westerny už byly počátkem devadesátých let zdánlivě pasé, dvakrát rychle za sebou dva uspěly u Oscarových nominací - po šedesáti letech od filmu Cimarron. Zvláště cena pro Clinta jako režiséra a nominace coby herce zaskočila mnoho jeho kritiků, kteří léta veškerou jeho tvorbu kritizovali a zesměšňovali.
Jako nejkvalitnější součásti filmu vidím skutečně scénář a herecké výkony. Clint sám tu místo svého muže z neznáma hraje skutečně vícevrstevnatou postavu muže, který se možná změnil, možná ne, každopádně měl snahu. A vícevrstevnaté jsou všechny postavy, kde už dávno není nikdo s bílým a černým kloboukem a na každém se dají najít četná plus i mínus. Stejně je to i s prostředím a násilím. Ve většině westernů je zabíjení něco naprosto jendoduchého, prostě zmáčknete kohoutek. Bum bum, mrtví indiáni, dobří indiáni. V Nesmiřitelných se ukazuje, že tohle jsou jen pohádky a ve skutečnosti je to veliký problém. Nesmiřitelní prostě neukazují mýtus divokého západu, ale naprosto uvěřitelnou verzi toho, jak to tam asi chodilo. Padouši jsou dva ožralí kovbojové, odměnu vypíšou ošklivé šlapky, najatí vrazi jsou buď hejsci jako English Bob, namyšlení mladíci jako Schofield Kid, či zkrachovalé existence jako William Munny a Ned Logan.
Nejzajímavější jsou asi scény, v kterých se mýtus konfrontuje s realitou, a to hned ve dvou rovinách. V jedné je namachrovaný pistolník English Bob v podání Richarda Harrise, jeho životopisec, který ještě zveličuje to, co mu Bob nalhal, a cynický šerif, který uvádí historky na pravou míru. Na druhé straně je vytahovačný Schofield Kid a proti němu realističtí Munny a Logan, kteří se o své minulosti radši ani nebaví.
Variabilita postav je rovněž zajímavá. V klasickém westernu by mohl být klidně hrdinou filmu šerif, který se ve svém městě snaží udržet pořádek. V podstatě téměř až do konce filmu neudělá nic, co by v klasickém westernu bylo možno považovat za čin hodný trestu. Chrání lidi, jimž je vyhrožováno smrtí, organizuje pátrání po vrazích atp. John Wayne by ho klidně dal jako typického hrdinu s velkým bílým kloboukem. Stejně tak William Munny by mohl být viděn jako čistý zloduch, ovšem vykreslen je jako tragická postava, která nemůže utéct stínu své minulosti. Vlastně jsem si říkal, že jak každý Eastwoodův western reflektuje nějakou klasiku a přetáčí ji vzhůru nohama, Nesmiřitelní by mohli být takovým obráceným Rio Bravo. Až mi tam skoro ten Wayne jako šerif chyběl, bylo by to minimálně zajímavé. Výkon Genea Hackmana je ale naprosto senzační a byl oceněn zcela po právu. Zahanbit se ale nenechává nikdo. Ve vztahu k postavě Morgana Freemana mi přijde zvláštní snad jen to, že celým filmem prochází, jako by si nikdo ani nevšiml, že je černoch. Přitom ze strany Schofield Kida i Little Billa mohly nějaké rasově motivované výpady klidně přijít.
Nesmiřitelní podle mě nejsou nejlepším Eastwoodovým westernem, a z těch čtyř, které režíroval, jsou u mě nejméně oblíbení, ale rozhodně jsou filmem velice kvalitním. Mohl bych filmu vytknout až příliš tradiční hudbu, s výjimkou ústřední kytarové vybrnkávačky, která se mi líbila, a přestřelku na závěr, která působila jako by vpadla do filmu z nějaké klasiky. Víc by sedělo, kdyby se všichni zástupci prostě rozprchli. Není to film, který bych si s chutí často pouštěl, ale jednou za čas se k němu vrátit je určitě dobré. 8/10
a.k.a. Nesmiřitelní
Režie: Clint Eastwood
Hrají: Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman, Richard Harris, Jaimz Woolvett, Saul Rubinek, Frances Fisher, Anna Levine, Rob Campbell, Anthony James
Hudba: Lennie Niehaus
USA 1992

Žádné komentáře:

Okomentovat