pátek 19. května 2017

LES GASPARDS (1974)

Český název Krysy z temnot a úvodní záběr Paříže a následně kláštera by mohl vzbudit dojem, že půjde o temný thriller či snad dokonce horor. Záhy se skutečně začne dít něco děsivého - ze záhonků mizí do země pěstovaná zelenina. A hned na to titulky s animovanými dopravními značkami, rozpustilou Calviho hudbou a pod scénářem podepsáni René Goscinny a Pierre Tchernia, který zároveň režíruje. Pokud vám ta jména nic neříkají - Asterix nebo Lucky Luke. A na horor nevypadají ani další jména - Michel Serrault, Philippe Noiret, Michel Galabru, Charles Denner a další.
Už je jasné, že jde o francouzskou bláznivou komedii, a to dost dobrou. Ne, že bych se úplně chechtal, až bych se za břicho popadal, spíš jsem to celé sledoval s pobaveným úsměvem. Velikášský ministr (Charles Denner) hodlá snad celou Paříž zbourat a znovu postavit (dokonce chce nechat vybetonovat Seinu, aby vznikla nová dálnice - nepouštějte ten film nikdo Krnáčové!), malému knihkupci a neúspěšnému spisovateli Michelu Serraultovi překáží stavební stroje před krámkem - a po paříži záhadně mizí cyklisté. Jedné noci takhle zmizí i Serraultova dcera. Tak se Serrault vydává pátrat. Stopa vede do podzemí... No a do toho se ještě zaplete policejní komisař Michel Galabru, který se už už chystá na dovolenou, když tu zmizí v podzemí dvacet turistů.
Nebudu samozřejmě prozrazovat pointu, i když tu se dozvíme poměrně brzo. Celé je to satira na bláznivou moderní dobu a na touhu po úniku, klidu, kterou někdo realizuje odjezdem na venkov, jiný... jiným způsobem. Hlavní roli hraje Serrault, ale nevím, jestli to bylo Haničincovým nezvyklým dabingem, nebo spíš tím, že neměl pořádně příležitost se sám rozehrát, snad až na jednu scénu ke konci, většina jeho spoluhráčů ho tady přehrála. Králem filmu je jednoznačně megalomanský ministr Denner, žijící naprosto mimo realitu (metro přivolává jako taxi), ve společných scénách se ovšem nenechává zahanbit ani Galabru, zase typicky stejný a zase výborný. A když se objeví Noiret, vládne scénám on. Mimochodem tady ho mluvil opět Miroslav Moravec, ovšem sem se hodil daleko lépe. Zase zamrzí, že kromě něj namluvil ještě dva štěky a Stanislav Fišer tři různé role (ale Serraulta ne). Zpět k hercům, výčet známých jmen tím nekončí - cameo vinaře si tu zahrál Jean Carmet a poměrně velkou roli dobráckého listonoše si zahrál ještě mladý a neznámý (a štíhlý, a ještě ne Rus) Gérard Depardieu. Na závěr - divím se, že jsem to jako malý neviděl, pokud to ovšem v televizi běželo, určitě by se mi to líbilo. Jako dnes, kdy už to ovšem sleduju trochu jinýma očima. 7,5/10
a.k.a. Krysy z temnot
Režie: Pierre Tchernia
Hrají: Michel Serrault, Charles Denner, Philippe Noiret, Michel Galabru, Jean Carmet, Gérard Depardieu
Hudba: Gérard Calvi
Scénář: René Goscinny, Pierre Tchernia
Francie 1974

Žádné komentáře:

Okomentovat