pátek 21. dubna 2017

BARBARELLA (1968)

- Jsem Velký tyran. - To je hezké.
Už dlouho jsem neviděl tak strašlivou blbost. Ale opravdu strašlivou! Jenže zcela evidentně záměrnou. Zatímco většina komiksů se snaží předstírat dobrodružství a akci a jakoby náhodou podhalovat půvaby vnadných hrdinek, Barbarella ani zdaleka nezakrývá, že jí jde o erotiku až v první řadě. Zapomeňte na příběh. Zapomeňte na akci. Nejdůležitější je, že je tady sexy blondýna, které se každou chvíli roztrhají šaty a ochotně dá každému potom, co zjistí, že "barbarský" sex je narozdíl od toho futuristického (který spočívá v pilulkách a letmém dotyku dlaní) skutečně vzrušující. Vždycky, když už to vypadalo, že se to podle nějakého děje bude odvíjet, střih pryč. Děj by způsobil, že bychom se nemohli dostatečně kochat Jane Fondovou.
Film je tak vyloženě slepencem epizodek, v nichž vedle nehrající Fondové dostávají postupně prostor vedlejší herci. Ti se snaží o humor, veškerá legrace je ale tak nějak stejně nechtěná. Co si myslet o filmu, kde:
- pod úvodními titulky se hrdinka svléká ze skafandru do naha a to vše ve stavu beztíže
- děti nechají hrdinku sežrat porcelánovými panenkami
- padouši nechají hrdinku uklovat ptáčky
- pod zamrzlým jezerem je kamenný labyrint, kde jsou napůl zkamenělí lidé
- John Philip Law hraje slepého anděla žijícího v obrovském ptačím hnízdě
- David Hemmings hraje nešikovného rádobyrevolucionáře, který na co sáhne, to zkazí
- týž David Hemmings souloží s hrdinkou oním futuristickým způsobem, přičemž na obou aktérech je při této předlouhé scéně vidět, jak je jim trapně
- hlavní padouch nechá Barbarellu ušukat k smrti obrovským strojem
- ovšem Barbarella ušuká k smrti obrovský stroj
- polonahé děvy fetují esenci z muže
Ano, je to všechno sen erotomana, který není schopen přemýšlet o ničem jiném. Některé prvky (sexy hrdinka, anděl) byly zcela zjevně inspirací Saudkovi pro komiksy o Muriel. Nedivím se, že zrovna jeho film fascinoval, a kdo jiný také mohl vytvořit český plakát k filmu, který se tu promítal asi proto, aby soudruzi lidem dokázali, že když se u nás nevydávají komiksy, má to dost dobrý důvod. Dlužno říct, že pro bizarnost filmu jsem se u něj vůbec nenudil. Nejsem si jistý, jestli ho někdy chci vidět znova a nejsem si jistý jak ho hodnotit. Tři hvězdičky na čsfd jsou spíše výrazem nejistoty než nějakým absolutním hodnocením.
Režie: Roger Vadim
Hrají: Jane Fonda, John Phillip Law, Marcel Marceau, Ugo Tognazzi, David Hemmings, masožravé porcelánové panenky, esence z muže
Hudba: nevím, ale písnička utkví v hlavě
Scénář: to mělo scénář?
Francie 1968

Žádné komentáře:

Okomentovat