úterý 14. března 2017

THE DEEP (1977)

 
Podmořské prostředí nemám moc rád, námořnické příběhy mě nikdy nelákaly a nebavily, s výjimkou Dvaceti tisíc mil pod mořem. Holt jsem suchozemská krysa. Tenhle film ale sliboval docela zajímavou podívanou, celkem je proslulý a má lákavé obsazení - Robert Shaw, Jacqueline Bisset nebo Eli Wallach. Jinak jsem vůbec nevěděl, o čem to bude, takže jsem se nechal překvapit.
A vlastně jsem docela zklamanej - tedy tím, o čem to je. Ze začátku to vypadalo, že film bude o hledání potopeného starého pokladu a největší překážkou bude se k němu dostat nebo tak něco. Jenže záhy se do všeho zapojí mafiáni, kteří pasou po něčem, co Nick Nolte a Jacqueline Bisset našli v moři. A poměrně brzy se rovněž ukáže, že jde o drogy. To je tak ohraný... Naštěstí se ve druhé půli rovněž ukáže, že tam je víc než jen drogy a tím film nabere trochu na zajímavosti. Té ovšem aspoň pro mě škodí podmořské scény. Já vím, že se to jmenuje Hlubina a odehrává se to pod mořem, ale mě moc nebaví koukat na to, jak někdo plave pod mořem, prohlíží si ryby, nebo se hrabe v písku. A tyhle scény film dost silně natahují. V kontrapunktu k tomu jsou poměrně brutální scény s mafiány (snaha o rozsekání hlavy kompresorem je top), ale asi nejvíc mě bavily právě scény, kde hrdinové přemýšlejí, co to v tom moři kromě drog vlastně je.
Jak jsem říkal, asi největším tahákem pro mě bylo obsazení, plus režisér Yates, který devět let předtím natočil Bullittův případ. Robert Shaw je ze všech jasně nejlepší jako starý zkušený mořský vlk. Fakt škoda, že tak záhy poté zemřel. Jacqueline Bisset, zjevně odpůrkyně nošení podprsenek, je tady hlavně potěchou pro oko, samozřejmě hlavně v úvodní scéně, kdy plave jen v bílém tričku pod vodou (což jí přineslo slávu, za kterou moc ráda nebyla), ale po herecké stránce se rovněž nenechává zahanbit. Nick Nolte je jen svalnatý Amík s omezenými hereckými schopnostmi, ale sympatie si rovněž získá. Kdo je v tom filmu ovšem zabitej, je Eli Wallach. Jeho role je moc velká na to, aby se dala brát jako cameo, a zase moc malá na to, aby si ho člověk pořádně užil. Jeho ošuntělý slizký námořník sice potěší, ale aktivita jeho postavy je spíš tušená, on sám toho kromě pití rumu moc na práci nemá. Škoda.
Existuje alternativní verze, která má o hodinu materiálu víc (!) a byla vysílána jako dvoudílná v televizi. Jak to vypadá, byly tam i docela zajímavé scény, nejen prohledávání lodi, jak jsem se obával. Bohužel to vypadá, že obě verze mají stejný konec, který mě neskutečně vytočil, protože je jako pěst na oko. Nechci spoilovat, ale tady jde spíš o provedení, které je příšerné. Přitom by stačila prostě jiná hudba a třeba záběr z výšky a setmění, nebo tak něco. To mi hodnocení dost srazilo, ale s přihlédnutím ke zbytku filmu, který zase tak špatný není, dávám 7/10.
a.k.a. Hlubina
Režie: Peter Yates
Hrají: Robert Shaw, Jacqueline Bisset, Nick Nolte, Louis Gossett jr., Eli Wallach
Hudba: John Barry
Podle knihy Petera Benchleyho
USA 1977

Žádné komentáře:

Okomentovat