pátek 11. listopadu 2016

MALÝ, UNAVENÝ A SESTŘÍHANÝ

Dnes se opět podíváme na jeden z westernů se Spencerem a Hillem, které u nás běžely poněkud v kratší podobě. Dlužno říct, že to není chyba českých distributorů, několik různých verzí vyšlo i v samotné Itálii. Podívejme se na ně.
1) Kinosestřih (118 minut) - verze, která pravděpodobně běžela v Itálii v kinech, u nás pak běžela v 90. letech na VHS a posléze v televizi. Verze, kterou jsem viděl první.
2) Německá verze (126 minut) - obsahuje několik scén, které v žádné jiné verzi nejsou. Proč jsou jen v německé, těžko říct. Docela bych si tipnul, že to bude jako s Hodným, zlým a ošklivým, 126 minut byla původní verze při premiéře a do následné distribuce všude ve světě byl film zkrácen.
3) DVD sestřih (108 minut PAL, tzn. 113 minut při rychlosti 23,976 fps) - zatímco v USA vyšel film na DVD v kinoverzi, italské DVD bylo ještě zkráceno o cca 5 minut. Tato verze vyšla na DVD i u nás - jak jsem ji viděl, hned jsem měl pocit, že tam něco bude chybět. Střihy nejsou nijak zásadní, ale zamrzí. Narozdíl od Pravé a levé ruky ďábla nejsou vystřiženy celé scény, ale většinou jen části, někdy třeba jen pársekundové.
(číst dál)



A teď k rozdílům. Předpokládám, že nejlépe všichni známe tu DVD verzi, takže rozdíly budu popisovat vůči ní. Vzhledem k tomu, že dabing je ke kinoverzi, nejsem si jistý, jestli nějaký ten drobný rozdíl vůči DVD neopomenu - vůči německé určitě ne :)

Začátek jde všude stejně, první rozdíl přijde asi po 15 minutách, a to hned scénu z německé verze. Napřed vidíme uschlé zvířecí kosti v poušti a pak zchátralý domek, před nímž se na houpacích sítích válejí Bambino (Bud Spencer) a jeho otec (Harry Carey jr.). Povídají si o tom, co Bambinovi zase provedl Trinity (Terence Hill), načež přijde matka (Jessica Dublin), která se Trinityho zastává, a poté donutí Bambina, aby se šel umýt, a otce, aby šel pro vodu.
22. minuta - krátká scéna, kde otec nabádá své syny, aby si našli manželky, a vypráví o svatbě s jejich matkou.
27. minuta - kratičká scéna, kde se otec ptá Trinityho, jestli si dá panáka. Když Trinity přikývne, je otec zklamán.
33. minuta - krátká scéna, v níž Trinity vejde do baru a baví se s hostinským
45. minuta - Taky jste se vždycky divili, že padouch Parker (Emilio Delle Piane) se objeví poměrně nenápadně až během scény v restauraci? Tady dostaneme krátkou scénu, v níž se ukáže poprvé, jak vejde do restaurace. Tak se tu objeví Murdock (Jean Louis), kterého si tak pak můžeme lépe všimnout v následující scéně, kde Trinity mluví s farmáři a hraje si na tajného agenta. Při slovech "Vláda si myslí, že se tu děje něco nekalého a poslala nás to vyšetřit" se objeví Murdock za Trinitym a pak rychle odejde. V celkovém záběru. Napoprvé nepostřehnutelné. S přidanou scénou možná lépe.
52. minuta - krátká scéna v restauraci, kde Parker a Lopert (Gérard Landry) sledují Trinityho a Bambina
V restauraci je možná ještě něco navíc, co bylo v kinosestřihu.
80. minuta - zatímco Bambino jde ke zpovědi, Trinity si povídá s mnichy a chce po nich whisky, zahrát si kostky a ptá se po ženách.
85. minuta - po odchodu Trinityho a Bambina z kostela na mnichy málem spadne kazatelna
85. minuta - hned na to dvouminutová scéna, v níž je vysvětleno, proč potom ve filmu už nevystupuje šerif (Enzo Tarascio). Šerif nafinguje útěk Stingaryho Smithe (Benito Stefanelli) a jeho kumpánů z basy, jsou ovšem přerušeni Trinitym a Bambinem, opět zavřeni. Trinity a Bambino přesvědčí bandity, že šerif je jejich spojenec a aby se mu Parker nepomstil, pošlou ho raději pryč.
90. minuta - Trinity sleduje dění na misii v noci, mniši přinesou farmářům lék pro malého syna, poté se rozloučí a farmáři jdou spát. Následuje scéna, kde se dcera jde projít a "jako náhodou" potká Trinityho.
95. minuta - kratičká pasáž, kdy Bambino znovu zatýká prchající bandity. Většina útěku na DVD je, jenom tam chybí asi dvě věty na konci scény.
stále 95. minuta - krátká pasáž s Trinitym a dcerou na misii, kde se baví o náboženství. Během scény dcera vezme Trinitymu pistoli a položí ji na zídku. Když se do misie dobývají bandité, pistole spadne do jámy. V následující scéně, kdy Trinity (jak teď víme, neozbrojený) sleduje činnost banditů, pak chybí krátká pasáž, kde bandité najdou v jámě, kde schovávali zbraně, i Trinityho pistoli, a šéf bandy ji zahodí s tím, že je stará. Hodí ji nevědomky přímo k Trinitymu, ten ji zvedne a následně může zasáhnout.
115. minuta - během bitky pár záběrů, které v jiné verzi nejsou. Sem tam by něco mělo být označeno i žlutě, protože v TV to bylo a na DVD ne.

Možná jsem zapomněl na nějaké drobné střihy, které byly v televizi, ale ne na DVD. Opět se nejedná o nic dějově zásadního, ovšem odpadají tím některé otázky. Závěrečná bitka po rozšíření pak dostává nové grády, na DVD je trochu nudná a bez šťávy.

Žádné komentáře:

Okomentovat