úterý 8. listopadu 2016

THE DELTA FORCE (1986)

Chuck Norris sestřelí letadlo tím, že na něj ukáže prstem a zařve "Bum!"
Teď jeden skutečný fakt o Chuckovi Norrisovi: Velká část jeho filmů začíná tím, že se dívá na televizi a vidí něco, co ho naštve. Mně se to stává taky, akorát mě většinou naštve samotný TV program... zprávy až ve druhé řadě. Ale ještě jsem nevzal samopal a motorku se zabudovaným arzenálem a nejel jsem to vyčistit. Ostatně taky na mě nikde nečeká Lee Marvin.
Když si tak vezmu svoje oblíbené akční borce, u většiny z nich lze v jejich kariéře najít opravdu kvalitní filmy. U Eastwooda je to skoro pravidlo, Bronson měl v šedesátkách a sedmdesátkách taky pár kvalitních kousků, ale třeba i Arnold Schwarzenegger měl na filmy kliku a Predátora a Terminátora (i dvojku, jak mě zase tak nebere) považuju za opravdu kvalitní filmy svého žánru. Jenom u Chucka, a to ho mám s každým filmem radši, je klika narazit na film, který je aspoň celou dobu zábavný. To se tady povedlo. Sešlo se tu hned několik faktorů:
Menahem Golan zřejmě tenhle film považoval za veledílo. Jakožto Žid se cítil hluboce dotčen, když libanonští teroristé unesli americké letadlo, a z rukojmích zvlášť vyselektovali Židy. Jakožto obdivovatel Ameriky tak musel natočit film, ve kterém jsou Izraelci zachráněni americkou superjednotkou a zlí muslimové jsou potrestáni. K režii nikoho nepustil, a nějakým způsobem do filmu nalákal celou řadu (už vyšeptalých) hvězd. Takže zatímco v běžné cannonovce vidíme jednu hvězdu a pak neznámé herce (či později proslavené), tady najdeme Martina Balsama, George Kennedyho, Bo Svensona, Shelley Wintersovou, Roberta Vaughna či Hannu Schygullovou. Ovšem snad jen Schygulla dostane trochu prostoru, ostatní se jen míhají (řekl vůbec takový Balsam aspoň deset slov?) A velitele teroristů hraje Robert Forster. Když ho člověk vidí, ani by ho nenapadlo, že je to ten samý člověk, co hrál tu nejkladnější postavu v Jackie Brown. A když je natřený na hnědo, působí do takové role mnohem vhodněji než Franco Nero.
Nicméně člověk se dívá na první hodinu, teroristé unesou letadlo, dějí se tam poměrně zajímavé věci, které nedovolují se nudit, ovšem - kde je Chuck? Na začátku ho sice vidíme při starší akci vedené Lee Marvinem (další fakt o Chuckovi Norrisovi - ve všech filmech má ve flashbacích knír a v přítomnosti plnovous), ovšem pak se až do chvíle, kdy konečně dochází k možnosti zásahu, skoro neobjevuje. Pak to ovšem začne. Z částí v letadle, které jsou napínavé, ale patetické až hrůza, a sionistická propaganda z nich stříká ("Maminko, ti lidé nemají rádi Židy? A proč ne?"), dochází konečně k akci, která je tak nějak... cannonovská. Na bitky tu nedojde (skoro), ovšem dojde na motorku se zabudovanými raketomety i kulomety vpředu i vzadu, na významné Chuckovy pohledy a na teroristy umírající po desítkách. Kolik ztrát utrpí klaďáci? DVĚ!!! A ještě je to hrozná tragédie! Zatímco za Chuckem zůstává vyhlazený Bejrút... Ovšem když se objeví Chuck na motorce a začne všechno kosit, a do toho hraje pořád dokola ta oslavná Silvestriho melodie, nemůžete než se na to s pitomým úsměvem dívat. 7/10
PS. Roli Lee Marvina původně Golan plánoval pro Charlese Bronsona. Později měl dokonce vzniknout projekt, který měl spojit tři největší cannonovské akční hvězdy, Norrise, Bronsona a Dudikoffa. Ani ten nevznikl, takže se nikdy společně před jednou kamerou nesešli.
Režie: Menahem Golan
Hrají: Chuck Norris, Lee Marvin, Robert Forster, Hanna Schygulla, George Kennedy, Martin Balsam, Shelley Winters, Robert Vaughn, Bo Svenson
Hudba: Alan Silvestri
USA 1986

Žádné komentáře:

Okomentovat