pátek 21. října 2016

ANCHE GLI ANGELI MANGIANO FAGIOLI (1973)

Dva troubové se zapletou do problémů, pomáhají chudé rodině a předstírají, že jsou něco jiného, než jsou. Tenhle námět provázel Spencera a Hilla vlastně celou jejich kariéru, aspoň část je snad v každém jejich filmu, režírovaném Enzem Barbonim. Jednou dva lupiči dělají, že jsou šerifové, příště rovnou vládní agenti, ve Dvou poldech se proti své vůli stanou policisty, v Jdi na to jsou považováni za tajné agenty a ve Dvojnících se vydávají za své vlastní bohaté dvojníky. Tady je ta zápletka na druhou, protože jednak se proti vlastnímu přesvědčení stávají gangstery, ale zároveň se vydávají za vládní vyšetřovatele. Ačkoli už bych neměl psát oni, protože ze slavné dvojice je tu už jenom Spencer. Hill tady chybí. A to docela citelně.
Těžko říct, jestli Terence Hill (pro kterého role Sonnyho zjevně psána byla) odmítl tento film kvůli Sergiu Leonemu, nebo kvůli něčemu jinému. Barboni se ho pokusil nahradit Giulianem Gemmou, který je v této roli dost otravný. Já se na několika místech snažil představit si místo něj Hilla... a nešlo to. Vážně si nedokážu představit Hilla, jak jde tanečním krokem se samopalem v ruce k zajatým gangsterům. Prostě je rozdíl mezi Hillovou určitou introvertností a Gemmovou extrovertností a exhibicionismem. V každičké chvíli z něj sálá přesvědčení "podívejte na mě, jakej já jsem machr". Občas byla Hillova role co do protivnosti taky přehnaná, ale takovýhle pocit jsem z nej nikdy neměl. Paradoxně Gemma tu Spencera štve méně, než Hill běžně.
Kdysi se mi tenhle film i přes absenci Hilla docela líbil, ale teď po letech uznávám, že to dopadlo dost bídně. Ale na vině je hlavně scénář. Nějak se tu nedaří skloubit drsné podsvětí a komedii, a většina vtipů tu vyjde nazmar kvůli přílišnému přehánění. Od věčného zakopávání Fortunata Areny na policejní stanici až po pitvořícího se Gemmu, nic nesedí k tomu, že ve filmu je několik lidí zavražděno a Gemma se pořád vytahuje, že je zkušený vrah. Pak je tam ještě ta zmatená scéna, která je Gemmovou představou, totiž jak sám postřílí všechny gangstery a Spencer se bojí - když jsem to viděl poprvé, nechápal jsem to.
Prostředí (navíc působící dost lacině, i přes natáčení v New Yorku) není jediný problém. Ten film je šíleně dlouhý (dvě hodiny a kousek) a skoro vůbec není ani vtipný, ani akční. Na začátku z akce dostaneme předlouhý zápas v ringu, pak krátkou bitku s policisty a pak až na konci bitku ve skladišti. Třeba ve Dvou poldech taky není přehršel akce, ale scénář je vyplněn jednotlivými vtipnými scénkami, které baví. Tady není nic. Respektive film se o vtipné scény snaží, ale některé vyzní do prázdna vlivem trapnosti některých představitelů (Victor Israel coby udavač Giuda), a samotného Gemmy. A Spencer tu příležitost vyniknout sám nedostane. V podstatě tu hraje Gemmovi druhé housle, byť všechny sympatie diváka jsou samozřejmě na jeho straně. Vlastně jenom Spencer a Pizzuti coby gangster Kobra to celé drží (a samozřejmě hlavně Spencer, Pizzutiho prostor je taky omezený).
Já budu nakonec docela přívětivej, hudba bratrů De Angelisů se povedla, sem tam jsem se i dneska usmál a i sám Spencer natočil horší kusy. 6,5/10
a.k.a. Také andělé jedí fazole, Even Angels Eat Beans
Režie: Enzo Barboni
Hrají: Giuliano Gemma, Bud Spencer, Robert Middleton, Riccardo Pizzuti, Bill Vanders, Steffen Zacharias, Giovanni Cianfriglia, George Rigaud, Pietro Ceccarelli, Victor Israel, Fortunato Arena, Claudio Ruffini, Gerald Landry, Salvatore Baccaro, Mario Brega, Enrico Chiappafreddo, Emilio Messina, Roberto Messina, Furio Meniconi
Hudba: Guido a Maurizio De Angelis
Itálie / Francie / Španělsko 1973

Žádné komentáře:

Okomentovat