pátek 26. února 2016

INVASION U.S.A. (1985)

Když jde bubák spát, dívá se pod postel, jestli tam není Chuck Norris.
Tohle je asi nejultimátnější Norrisovka. Přes poněkud delší stopáž, která i mne odrazovala, a stejného režiséra, který natočil nudný první díl Nezvěstných v boji, je ten film od začátku do konce zábavný. Loď kubánských uprchlíků míří k americkým břehům. Americká pobřežní hlídka je však místo zajetí postřílí. Velitel lodi vleze na bárku plnou mrtvol, a pod palubou najde zásobu drog, které odnese v Miami k dealerovi. Ten mu slíbí peníze, muž ale vytáhne pistoli, ustřelí dealerovi koule, šlapku, co byla v místnosti, zlikviduje vražením trubičky, kterou drogy šňupala, do nosu, a pak v klidu odejde. Nejen, že tam nechal peníze i drogy, ale nic o drogách se ve filmu až do konce neobjeví!
Oním mužem je ruský agent Rostov, který plánuje invazi do Ameriky. Ta vypadá zhruba takhle: Pár člunů se vylodí na Miami Beach, nasednou do náklaďáků a začnou šířit paniku. Tu bazukou rozstřílí několik rodinných domů, jindy v převleku za policisty postřílí pár civilistů. Rostov si libuje, že brzy Amerika padne - jenže celou dobu se všechno odehrává na Miami! Takhle by se mu povedlo možná dobýt Floridu, ale celé Státy? Těžko.
Rostov má ovšem noční můru, o které se mu pořád zdá, a tou je Chuck Norris. Ten býval agentem a kdysi Rostova málem zabil, nyní si však žije poklidně na malém ostrůvku, loví krokodýly a chová pásovce jako mazlíčka. Rostova ovšem jeho sny trápí, a tak se ještě před invazí pokusí Chucka zabít tím, že mu raketomety rozstřílí jeho chajdu. Chuck to přežije bez škrábnutí a vydává se na cestu pomsty. Následuje plno akčních scén. Teroristé se pokusí zlikvidovat nákupní centrum - přijede Chuck v pickupu se dvěma uzinami a vyřeší to. Teroristé dají bombu na školní autobus (kde děti zpívají stejnou písničku jako v Drsném Harrym), ale Chuck už je na cestě. A tak dále. A nakonec, aby Rostova a všechny jeho muže dostal, vymyslí ďábelskou fintu.
Ten film je hodně stupidní. Přehnaně brutální (viz Chuckovo vyslýchání teroristy pomocí přibodnutí ruky ke stolu), až moc se v něm střílí (přestřelka stovka vojáků vs. stovka teroristů v pasti je vlastně úplně zbytečná), scénář je stupidní (Rostov mluví rusky, ale když se teroristi vyloďují, volají na sebe povely v němčině), ale zase tu má Chuck dokonce několik hlášek. Od mé oblíbené "Nefunguje to? Tohle bude." (o výbušnině), přes "Nashle v pekle." "Pošli mi pohled." a několik dalších, které rovněž vyplývají ze situací ("Není to vaše?"). Ale je to celé neskutečně zábavné. Viděl bych to zhruba na stejné úrovni jako Komando nebo třetího Ramba. I s vypnutým mozkem je demence filmu viditelná, ale člověk se u toho pobaví. A královsky. 7/10
PS. Mimochodem spoluautorem námětu byl sám Chuck.
a.k.a. Invaze do U.S.A.
Režie: Joseph Zito (a.k.a. kouzelník Žito)
Hrají: CHUCK FUCKING NORRIS (a víc nemá cenu jmenovat). Jo a ještě Richard Lynch, který se jednoho dne otočí a bude čas zemřít.
Hudba: Jay Chattaway
Produkce: Menahem Golan, Yoram Globus
USA 1985

Žádné komentáře:

Okomentovat