pátek 8. června 2012

ARIZONA COLT (1966)

Další typická Gemmovka, kde je Gemma přesně za toho pistolníka, co nemám rád, přesněji řečeno v jeho podání - mazaný a lstivý vejtaha, vynikající střelec dělající zásadně jenom za peníze a popíjející mlíko. Film sám o sobě je sice lepší, než první díl Ringa, ale problém má stejný - celková kýčovitost, uvozená už úvodním songem, se tluče s tentokrát opravdu brutálním násilím. Nicméně aspoň sem sedí jako hlavní záporák Fernando Sancho, narozdíl od Pistole pro Ringa, kde mi přišel na hlavouna slabej. Kupodivu ve výrazné roli se objeví další špageťáckej ksicht Nello Pazzafini, hrající obvykle role "přijdu, zamračím se a hrdina mě zastřelí". Zápletka skoro jako z pohádky "najdu vraha a dostanu 500 dolarů a na 1 noc vaší dceru" mě nudila, stejně jako mě rozčilovala představitelka oné dcery Corinne Marchand. Zato Rosalba Neri jako její sestra byla jako vždycky krásná, škoda, že ve filmu moc nebyla. Ale aspoň je to jeden z mála filmů, kde sidekick hlavního hrdiny (Roberto Camardiel) není otravnej, naopak si ho člověk celkem oblíbí. Shrnuto - Gemma má pár lepších filmů, ale i horších. 

EDIT 22.11.2021 - možná jsem si na Gemmu zvyknul. Možná se mi to tentokrát víc trefilo do nálady. Možná přidané scény, které ve zkrácené verzi, prve viděné, nebyly. Ale tentokrát se mi to líbilo o dost víc. Jo, Sancho přehrává naprosto šíleně, Corrine Marchand je strašně nesympatická (měla to hrát Ida Galli, ale bohužel, francouzská koprodukce trvala na francouzské herečce. Ale taky mohli najít nějakou lepší.), děj zase tolik nedává smysl. Ale atmosféru to má skvělou, De Masiho hudba je super, akce je víc než dost, se Sanchovou bandou je zábava, včetně jeho historek. Vlastně je dobře, že Rosalba Neri se moc neohřeje, kdykoli byla na scéně, nemohl jsem z ní spustit oči. A Gemmovi už jsem tu držel palce. Takže nakonec hodnocení zvedám na 7,5/10.
a.k.a. The Man from Nowhere
Režie: Michele Lupo
Hrají: Giuliano Gemma, Fernando Sancho, Corinne Marchand, Roberto Camardiel, Nello Pazzafini, Rosalba Neri, Andrea Bosic, Gérard Lartigau, José Manuel Martín, José Canalejas, Riccardo Pizzuti, Mirko Ellis, Pietro Ceccarelli, José Terrón, Lucio de Santis, Tom Felleghy, John Bartha, Peter Martell, Jeff Cameron
Hudba: Francesco De Masi
Itálie / Francie 1966

Žádné komentáře:

Okomentovat