neděle 22. listopadu 2009

pátek 20. listopadu 2009

A GAUCHE EN SORTANT DE L'ASCENSEUR (1988)

Pierra Richarda zrovna nějak moc nemusím. Radši než jeho roztržitý poplety mám Belmonda nebo Funèse. Ale tady mi docela sednul. Klasická bláznivá konverzačka, ve které dojde ke spoustě záměn, předstírání a zabouchávání dveří. Dost se mi líbila Emmanuelle Béart jako Richardova sousedka. Naopak moc mi sem nesednul Richard Bohringer jako její manžel, v první polovině jako cholerický žárlivec ještě ujde, ale na konci je vidět, že komedie mu moc nejde. A nejlepší herec ve filmu... jsou dveře.
Hodnocení: 7,5/10

a.k.a. Nalevo od výtahu 
Režie: Édouard Molinaro
Hrají: Pierre Richard, Emmanuelle Béart, Fanny Cottencon, Richard Bohringer, Pierre Vernier, Jean-Michel Dupuis, Michel Creton, Mireille Audibert, Eric Blanc, Aïna Walle
Francie 1988

  http://www.csfd.cz/film/32541/
http://www.imdb.com/title/tt0096517/

úterý 17. listopadu 2009

MILOUŠ JAKEŠ PROJEV


K výročí dvacet let pádu komunismu... Už dvacet let tohle nemusíme poslouchat...
PS. Kam se hrabe Luděk Sobota

neděle 15. listopadu 2009

THE GREAT ESCAPE IN REAL

Celkem zajímavý, jak to doopravdy bylo. Sice je to zdroj, kterýmu moc nedůvěřuju, ale lepší jsem nenašel.
ODKAZ

neděle 8. listopadu 2009

OÁZA (1972)

Docela zajímavý film, který mě příjemně překvapil. Od československého válečného filmu (obzvlášť v koprodukci se SSSR) by člověk čekal komunistickou agitku o uvědomělých hrdinech. Tady ale hlavní hrdinové (češi a jeden slovák) bojují v cizinecké legii na straně západu. A utečou přes poušť aby se mohli připojit k armádě generála Klapálka (myslím, není to tam řečeno přímo, ale tak jsem to pochopil). Po cestě je přepadne německý letoun a zničí náklaďák, čechům se podaří sestřelit letadlo. Hlavní hrdinové pět dní putují pouští - bez jídla, bez vody, jeden už je mrtvý a mají raněného. Tady začíná to psycho -atmosféra horka, žízně, hrdinové pak už blouzní.A když se dostanou do oázy, kde čekají vodu, najdou je tam němečtí letci, kteří je předtím napadli. A voda tam zřejmě taky není... Jde spíše o psychologický film, ale i tak zajímavý. I když ke konci už mi to věčné šílení lezlo krkem.
V hlavních rolích jsou Radoslav Brzobohatý jako čestný poručík, Rudolf Hrušínský jako šílený kaprál (další mistrovská role), Štefan Kvietik jako drsný slovenský seržant, Ladislav Potměšil jako nejslabší z hrdinů (tady hraje snad svojí nejlepší roli) a Jaroslav Rozsíval, který trochu vzhledem připomíná Lee Marvina :), na straně němců potom Wilhelm Koch - Hooge jako férový německý major (dabuje ho Cupák - lepší by možná bylo, kdyby ho hrál sám), Zdeněk Řehoř (na hajnýho z Krakonoše si tu ani nevzpomenete) a skvělý Josef Vinklář jako sadistický voják.
Co mě překvapilo byla na české poměry skvělá kamera (dobře využitý širokoúhlý formát, film by ořezem hodně ztratil), skvělé exteriéry (natáčelo se někde v dnešním Turkmenistánu), a taky to, že herci po zásahu normálně padají a nepřehrávají umírání jako v jiných českých filmech. A taky, že žádná postava není čistě kladná, ani čistě záporná. Co se mi nelíbilo byla především hudba, která se sem absolutně nehodila a konec, který film málem zabil. Najednou to ustřihnou a Brzobohatýho komentář o tom, že není možný smír s fašismem... To jsem si myslel, že si někdo dělá srandu, protože se to sem vůbec nehodilo.
Hodnocení: 7/10

Režie: Zbyněk Brynych 
Hrají: Radoslav Brzobohatý, Štefan Kvietik, Rudolf Hrušínský, Ladislav Potměšil, Jaroslav Rozsíval, Josef Bláha, Jiří Krampol, Wilhelm Koch-Hooge, Josef Vinklář, Zdeněk Řehoř
Hudba: Jiří Sternwald
ČSSR / SSSR 1972

http://www.csfd.cz/film/1028-oaza/

http://www.imdb.com/title/tt0069038/

sobota 7. listopadu 2009

TRIKY A POVĚRY - ITAL NEZNÁ TEN ZÁZRAK A DALŠÍ


Strašný disko, ale docela vtipný Šípový texty.

čtvrtek 5. listopadu 2009

BUD SPENCER 80

V sobotu oslavil Bud Spencer 80. narozeniny.